Forum www.alfaclub.pl Strona Główna
Strona klubowaStrona Klubowa   DemocarDemocar  AlbumAlbum  Kup AlfeKup Alfe  FAQPomoc  SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja   privmsg.php?folder=inboxTwoja skrzynka   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

felgi alu do 166

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 166
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kkarts

PostWysłany: Czw Cze 26, 2008 5:08 pm    Temat postu: felgi alu do 166 Odpowiedz z cytatem

Alfę kupiłem na stalówkach (16 " 6.5szer ET41) dokupiłem felgi alu o tych samych parametrach ale od 2.0 TS ,a ja mam V6 i pojawił się problem , z przodu nie mieszczą się zaciski hamulcowe i moje pytanie jet takie :czy ktoś kiedyś już zakładał felgi od TS do V6 i co zrobić żeby one weszły ? czy wystarczy założyć pierścienie dystansowe ewentualnie jakiej grubości ?. Oryginalna felga od V6 ma te same parametry poza szerokością bo tam jest 7" a nie 6.5.".Pomóżcie jeżeli coś wiecie bo szlag mnie trafia że jeżdzę na stalówkach z łysymi oponami ,a alu leżą z nówkami gotowe ,wyważone .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
stanlizak

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety bez dystansów się nie obejdzie a ponieważ otwory osadzenia są takie same 58,1 to grubość dystansów z uwagi na konieczność powtórzenia pierścienia osadczego winna wynosić 12 mm. Inne rozwiązanie to sprzedać te felgi i kupić oryginalne 17" (widziałem oferty na allegro za 800 zl) - notabene mówiąc AR166 V6 na 16" wygląda trochę śmiesznie - radzę kupić 17" a na nie opony 225/45R17 takie jak były w oryginale.

Obecnie AR166 2.5V6
kkarts

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W oryginale mam 215/55 r16 .
jedną felgę na zapasie mam alu.Ale chyba faktycznie kupię szersze felgi ,takie jak powinny być w V6 bo założenie pierścieni 12mm może skutkować zbyt częstą wymianą łożysk.
Powrót do góry
BirdMan

PostWysłany: Wto Gru 02, 2008 11:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na lato mam bardzo ładne felgi od wersji Distinctive a na zimę zwykłe stalówki 16 calowe. Chciałbym załozyć jakieś 16 alu na zimę ale boję sie że może być problem z zaciskami bo też posiadam V6 z 2002 r.

Pytanie też czy felgi od Brery czy 159 będą pasować do 166?

A może ktoś ma do sprzedania ładne alu 16?
Powrót do góry
stanlizak

PostWysłany: Sro Gru 03, 2008 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
radzę nabyć oryginalne felgi 17" i założyć opony 225/45R17, lub zaszaleć tak jak ja zrobiłem - letnie 18" z oponami 235/40R18 (wygląd b.dobry a i właściwości jezdne doskonałe), na zimę zostawiłem 17" z oponami 225/45R17.

pozdrawiam
BirdMan

PostWysłany: Sro Gru 03, 2008 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozważałem to ale jednak zostane przy zimowych 16 tym bardziej że mam nowe opony. Ktoś zna odpowiedz na moja pytanie?
Powrót do góry
stanlizak

PostWysłany: Czw Gru 04, 2008 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
alfa 159 i Brera ma rozstaw śrub 5 x 110 więc normalnie nie pasują trzeba użyć śrub tzw pływających odnośnie ET się nie wypowiadam, przypuszczalnie te same problemy z zaciskami Brembo.
Więc nie polecam.
Alfa 166 ma ten sam rozstaw śrub co Ford, Volvo (5 x 108).
Wejdź na dowolny konfigurator felg i wszystko będzie jasne, np:
http://www.opony.com/felgi/konfigurator.asp?wybor=nie&link=

pozdrawiam
BirdMan

PostWysłany: Pią Gru 26, 2008 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7336747

Taka ciekawostka właśnie znalazłem.
Powrót do góry
prezes-tk

PostWysłany: Nie Gru 28, 2008 2:27 pm    Temat postu: Felgi 16" do Brembo Odpowiedz z cytatem

Zakupiłem niedawno alufelgi firmy Advanti Racing do swojej AR 166. Zakupu dokonałem po konsultacji z przedstawicielem tej firmy. Wszystko pasuje, faktycznie mało miejsca na zaciski ale wszystko OK. Po powrocie z wyjazdu sylwestrowego mogę zainteresowanym podać namiary na firmę. Jako prowadzący sklep z częściami do Fiata i Alfy u jednego z dealerów tych marek mogę powiedzieć, że w ostatnim czasie sprzedałem bardzo dużo felg ATT i Advanti Racing do Alfy (no i Fiatów). Problem dużych zacisków występuje również w Brerze i Mito - modele z mocniejszymi silnikami. Ale i do nich można coś dobrać. Ceny bardzo rozsądne.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 166 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: