Forum www.alfaclub.pl Strona Główna
Strona klubowaStrona Klubowa   DemocarDemocar  AlbumAlbum  Kup AlfeKup Alfe  FAQPomoc  SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja   privmsg.php?folder=inbox&sid=2a59e0d51156e6afb01ba115fd53df8eTwoja skrzynka   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 


air conditioner faulty
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 166
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
r_e_b_e_l



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 17

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 3:35 pm    Temat postu: air conditioner faulty Odpowiedz z cytatem

I jeszcze jedna sprawa do Kolegów
Czasami podkreślam czasami na ICSie wyświetla mi "Air conditioner faulty" - klima chłodzi niby wszystko jest ok ale komunikat co jakiś czas się pojawia. Ktoś ma jakieś pomysły ?
_________________
---------------------------------------
Alfa Romeo 166 2.0 TS '99
Warszawa
R_E_B_E_L
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Garos



Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 79
Skąd: Łódż

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może informuje Cię iż trzeba będzie klimę wkrótce nabić.
_________________
A to już historia:
AR 155 2.0 TS 8V - 1992
AR 164 Super 3.0 V6 24V - 1992
AR 166 2.4 JTD - 1999
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
r_e_b_e_l



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 17

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 5:03 pm    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

w sumie na to też stawiam - nabije klime i zobaczymy co bedzie
Dzieki
_________________
---------------------------------------
Alfa Romeo 166 2.0 TS '99
Warszawa
R_E_B_E_L
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Damian166



Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 223

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jezeli pojawia ci sie to juz dlugo a klima chlodzi dobrze to nie stawialbym na to , ze trzeba ja napelnic ,
klima to zamkniety system i jezeli przestamnie chlodzic to znaczy ze gdzies jest rozszczelniona i ucieklo "chlodziwo-czynnik" innej mozliwosci nie ma,
piszesz ze klima dziala normalnie wiec musi byc pelna
u mnie pojawia sie blad klimy ( jak zmienie jezyk ICS na angielski to moge ci napisac co umnie pokazuje ) ja mam zepsute sterowanie temperatura ( czasami mam ustawione 16°C klima wlaczona a grzeje jak wszcziekla),
gdzies na forum juz pisali koledzy o takim bledzie poszukaj dobrze ( teraz mi sie przypomnialo) Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
r_e_b_e_l



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 17

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 8:46 pm    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

Zaczeoło się to dziać już w tamtym roku - też czasami więc zbagatelizowałem a teraz mam chęć się za to w końcu zabrać.
Zobaczymy może coś egzaminer powie

Pozdrawiam
_________________
---------------------------------------
Alfa Romeo 166 2.0 TS '99
Warszawa
R_E_B_E_L
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Garos



Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 79
Skąd: Łódż

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytaj tutaj http://www.forum.alfaholicy.net/topics5/166-air-conditioner-foulty-komunikat-na-wyswietlaczu-vt4093.htm
_________________
A to już historia:
AR 155 2.0 TS 8V - 1992
AR 164 Super 3.0 V6 24V - 1992
AR 166 2.4 JTD - 1999
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Damian166



Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 223

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sprawdz najpierw wszystki bezpieczniki, (tez musze do tego zaczyc Smile )
jak beda w porzasiu to na egzamin z nia, po co szukac w ciemno i na domyslach jechac
pozd.

to dowiedzialem sie czegos nowego :
Cytat : blackalfa166 :
"witam wszystkich

nasze 166-ki nie posiadają czujnika który mierzy poziom i ciśnienie w układzie klimatyzacji !! ten komunikat nie ma nic wspólnego z brakiem czynnika w ukladzie lub przymusie odgrzybienia czy tez nasmarowania układu.

najczęściej powodem wyświetlania komunikatu jest uszkodzenie siłownika łopaty obiegu zamkniętego. Urządzenie mieści się po prawej strony samochodu na podszybiu ażeby się tam dostać trzeba zdjąć czarną maskownicę z podszybia. Można wtedy zaobserwować wyłamanie siłownika klapy obiegu zamkniętego ... jest tam taki serwomotor który ma potężną siłę tak ażeby klapa obiegu dokładnie i szczelnie się zamykala jednak suwnica na której pracuje serwomotor jest dosć cienka i plastikowa i często pęka można jednak to dość łatwo naprawić przyda się mocny klej i trochę czasu i cierpliwości.

drugim najczęstrzą przyczyną wyświetlania komunikatu jest uszkodzenie siłownika łopaty w komorze mieszalnika zmienającej sposób nadmuchu. Jeśli po odpaleniu silnika pojawi się komunikat i skasujecie go to ustawcie nadmuch na pozycję górną następnie przejdźcie na nadmuch na szybę wróćcie do nadmuchu gornego i później przełączcie się na nadmuch na nogi i po pewnym czasie wróćcie na górny nawiew i jesli przy tych operacjach pojawi się komunikat to znak że łopata mieszalnika jest uszkodzona. Można tez usłyszeć jak serwomotor pracuje i słychac takie delikatne rytmiczne przeskakiwanie. Jeśli uczkodzona jest łopata mieszalnika to po pewnym czasie pracy klimy klima przełączy się w tryb awaryjny i załączy nawiew górny ... wtedy po mimo zmiany miejsca nadmuchu i tak zawsze pracuje górny nawiew.

Ponadto dokładne sprawdzenie układu klimatyzacji w naszych bellach umożliwia podpięcie się się pod komputer i dokladna diagnoza. Można to zrobić w serwisie - nie wszystkie nieautoryzowane stacje posiadaja odpowiedni soft do zdiagnozowania klimy jednak na odpowiednim programie jest ona w pełni diagnozowalna i można sprawdzić do dokładnie padło jaka klapa się nie domyka - ktory serwomotor padł itd ... nie da się natomiast sprawdzić poziomu czynnika nie ma takiej opcji. Klimę trzeba raz na sezon potocznie mówiąc nabijać ale głównie chodzi o to że podczas napijania klimy zostaje osuszony uklad wysokiego i niskiego ciśnienia oraz wymieniony czynnik smarujący który smaruje sprężarkę także raz na rok warto wydać te 150 zł za serwis klimy"
koniec cytytu.

u mnie na bank serwomotor do sterowania temperatura,
a i drugi zaczyna chyba siadac, bo nawiew sam sie przelacza ( dzisiaj to zaopserwowalem )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
r_e_b_e_l



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 17

PostWysłany: Czw Cze 12, 2008 9:40 pm    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

Dziękuje Wam bardzo - jutro zaczynam walkę z bellą Smile

Pozdrawiam
_________________
---------------------------------------
Alfa Romeo 166 2.0 TS '99
Warszawa
R_E_B_E_L
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arturjohny



Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 84

PostWysłany: Wto Cze 17, 2008 11:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałem początkowo napis że chwilowo brak połączenia ze sterownikiem i czasami napis że ait conditioner fault. Jak rozebrałem maskownicę podszybia i przeczyściłem kostki = właśnie od tego sterownika to jak rękąą odioł - niestety przeczyściłem to tak na szybkiego i teraz mineły 2 miechy i zaczyna mi się wyświetlać air conditioner fault, tak więc ta operacja czeka mnie ponowni. Nie ma znaczenia u mnie czy coś robię czy nie - wystarczy że włączę klimę i czasem napis wyskoczy :Klima działa na ustawieniach jakie były ostatni, jak wciskam coś to tylko napis widać i nic się nie dzieje, ale moje wciśnięcia komputer zapamiętuje bo po wyłączeniu i włączeniu zapłonu ustawia tak jak nawciskam). Jeszcze u mnie jet tak że najczęściej napis mi wyskakuje jak samochód chodzi na wolnych obrotach. Czasem mam tak że jak jadę to wszystko jest ok, a jak wcisnę sprzęgło na jakąś dłuższą chwilę to wiatrak zaczyna zwalniać bardzo - jak tak potrzymam to wyskoczy napis, jak dodam gazu i silnik pójdzie na większe obroty to wiatrak zaczyna chodzić normalnie.
Stawiam u siebie znowu na złe połączenie na tych kostkach - chyba je polutuję na stałe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bioly223



Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 11
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Pią Cze 27, 2008 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz napełnić klimę a późńiej jechac skasować błąd i już będzie OK.
_________________
>>
http://www.forum.alfaholicy.net/topics17/witam-vt10243.htm
Alfa 166 2.4jtd 2001r.
alfa 147 1.9jtd 2003r.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
jasiu486



Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 26
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw Lip 03, 2008 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam jakisz czas temu padla mi sprezarka klimy w 166 2.4 JTD
po jakims czasie tez mi sie wyswietlal co jakis czas komunikat "Air conditioner faulty" sprezarke wymienilem klime nabilem ale dalej sie wyswietla ten komunikat dodam tez ze klima bardzo slabo chlodzi prawie wcale, troche tez slabo dmucha. jezeli chodzi o ten nadmuch czy to moze byc zapchany filtr kabinowy(gdzie on wogule jest) i jak go wyjac.
Wracajac do slabej klimy Czujnik temperatury zewnetrzny pokazuje mi ze jest na zewnatrz --40 c czy to moze byc powod ze klima slabo chlodzi.
bylbym wdzieczny jak by mi ktos odpowiedzial na pare z tych pytan.
_________________
Ziemia jest płaska a Kopernik to p.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
arturjohny



Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 84

PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 6:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli ci pokazuje że masz -40 to pewno będziesz miał jakiś czujnik albo sterownik uszkodzony

Mi się wyświetlały napisy tego typu:
http://img389.imageshack.us/img389/2882/dsc00112en2.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/6527/dsc00115pz6.jpg
http://img150.imageshack.us/img150/6842/dsc00120bd8.jpg

I winą wszystkiego był brak kontaktu na kostkach pod maskownicą podszybia (od strony pasażera).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
wisnia.go.go



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 155
Skąd: Oleśnica

PostWysłany: Pią Lip 11, 2008 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi ten ostatni komunikat sie pojawil i zaraz potem padł akumulator Smile a ten pierwszy raz sie pojawił i juz nigdy wiecej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
arturjohny



Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 84

PostWysłany: Pon Lip 14, 2008 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie akumulator na szczęście nie padł. Mogła to być wina słabego kontaktu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
labi



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 9
Skąd: Piła

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 5:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jasiu486 napisał:
witam jakisz czas temu padla mi sprezarka klimy w 166 2.4 JTD
po jakims czasie tez mi sie wyswietlal co jakis czas komunikat "Air conditioner faulty" sprezarke wymienilem klime nabilem ale dalej sie wyswietla ten komunikat dodam tez ze klima bardzo slabo chlodzi prawie wcale, troche tez slabo dmucha. jezeli chodzi o ten nadmuch czy to moze byc zapchany filtr kabinowy(gdzie on wogule jest) i jak go wyjac.
Wracajac do slabej klimy Czujnik temperatury zewnetrzny pokazuje mi ze jest na zewnatrz --40 c czy to moze byc powod ze klima slabo chlodzi.
bylbym wdzieczny jak by mi ktos odpowiedzial na pare z tych pytan.


sprawdz czy działa czujnik temperatury - znajduje się w lusterku kierowcy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 166 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Copyright www.AlfaClub.pl
Powered by Kosmodrom


linki sponsorowane
druk ksiazek warszawa druk naklejek warszawa leasing warszawa kredyt samochodowy LipoCryo Kriolipoliza Warszawa Biorezonans Warszawa Bicom