Forum www.alfaclub.pl Strona Główna
Strona klubowaStrona Klubowa   DemocarDemocar  AlbumAlbum  Kup AlfeKup Alfe  FAQPomoc  SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja   privmsg.php?folder=inbox&sid=d6e861d48b9adc9661bc630716183241Twoja skrzynka   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 


Problem CODE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 156
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mumino



Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 28
Skąd: Bełchatów

PostWysłany: Pon Wrz 26, 2011 7:59 pm    Temat postu: Problem CODE Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich !
Jakieś pół roku temu wymieniłem oryginalny alarm (który był wadliwy, nie dość że w ogóle nie było prawie słychać syrenki to jeszcze mi rozładowywał akumulator) na nowy, dokładnie taki http://moto.allegro.pl/alarm-najnowsze-piloty-scyzoryk-logo-twojego-auta-i1823272773.html. W zestawie jak widać był kluczyk scyzoryk, zaniosłem do punku dorabiania kluczy aby mi przełożyli grot oraz wszystko co trzeba do scyzoryka. Przez pół roku było super, wszystko śmigało jak trzeba, nie było problemów z CODE, ale od kilku dni mam irytujący problem. Po włożeniu kluczyka do stacyjki nie znika mi kontrolka CODE, wyczaiłem że jeśli popukam kluczyk o coś to za którymś razem łapie i można odpalić. Z ciekawości rozkręciłem kluczyk zobaczyć co się dzieje, a tutaj malutki czarny plastikowy i taki jakby kwadratowy element (z napisem Philips) lata sobie bezwładnie w przedniej części scyzoryka (tej gdzie wychodzi grot). Domyślam się że to pewnie immo odpowiedzialny za odczytywanie CODE, zauważyłem również że na tym elemencie było trochę silikonu, więc pewnie na silikon złapany był, więc odkleiłem stary silikon i przykleiłem na nowo, ale nie bardzo wiedziałem gdzie było to przyklejone, więc umieściłem w miejscu jak na moje oko przeznaczonym do tego typu rzeczy (takie coś ze ściankami w kształcie cyfry zero.. ciężko opisać Very Happy). Skręciłem kluczyk, wkładam do stacyjki i śmiga Smile , lecz po wyciągnięciu i ponownym włożeniu kluczyka już nie łapie :\ .. znów zacząłem pukać i po którymś razie załapał. Rozebrałem kluczyk ale ten element był na miejscu, nie oderwał się... dziwne bo się pogubiłem o co chodzi ??? czy ktoś może montował podobny alarm lub, wymieniał kluczyk na scyzoryk i wie o co chodzi ? .. co ciekawe, mam jeden oryginalny czerwony kluczyk i ten działa bez problemu za każdym razem, więc to nie jest wina ze strony samochodu.

Proszę o pomoc !!
Pozdrawiam !
_________________
Alfa Romeo 156 2.0 Selespee
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Simba666



Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 352
Skąd: Warszawa/Zambrów

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta czarna kosteczka Philips to właśnie transponder od immo. pokaż zdjęcie gdzie masz go unieszczonego w kluczyku. Generalnie powinien siedzieć jak najbliżej stacyjki (gdy kluczyk jest włożony) bo inaczej antenka na stacyjce może go nie chcieć złapać bo mopże być za daleko. Pokaż jakąś fotke gdzie to sziedzi.
Sprawdź czy wyczka od kabelka anteny siedzi dobrze w immobolizerze.
Druga sprawa, pukasz w kluczyk gdy siedzi on w stacyjce? Ma znaczenie czy wkładasz kluczyk obrucony o 180st. ( przyciskani do przodu lub ob tyłu)?
pzdr
_________________
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24v 99r. SP1 2005-2011
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24v 01r. SP2 2010-....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
roberto149



Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 35

PostWysłany: Sro Paź 12, 2011 8:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam mam bardzo podobny problem w alfie 156 1.9JTD, raz świeci sie kluczyk i nie moge odpalić raz nie od czego to zalezy nie wiem. Mam pytanie co posprawdzać dzisiaj sie dobiore pod kierownicą do połączenia tej antenki zobacze połączenie i styki , ktoś ma jaies inne pomysły?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
p.maiki



Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 8228
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Paź 12, 2011 8:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Antenka jest przeważnie przyczyną więc nie martw się na zapas tylko ją ogarnij
_________________
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
146 1.4 TS 97r 2006-2008
147 1.6 TS 02r 2008-2009
156FL 1.9 JTDM 03r 2009-2014
159 2.0 JTDM 09r 2014-
Tu serwisuje www.pablogarage.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aerandir



Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 186
Skąd: Wrocław / Ostrów Wlkp.

PostWysłany: Sro Paź 12, 2011 9:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym jeszcze sprawdził styki przy puszce immo. U mnie problem z code pojawiał się na wiosnę lub jesień, wystarczy, że przeczyściłem styki na wtyczkach i problem znikał.

W tym wątku są informacje, gdzie co się znajduje: http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=3865&postdays=0&postorder=asc&highlight=code+styki&start=0

Pozdrawiam,
Dawid.
_________________
Alfa Romeo 156 1.8 TS 144KM 1999 (2008 - 2011)
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD MJET 150KM 2005 (2011 - ?)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
roberto149



Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 35

PostWysłany: Czw Paź 13, 2011 7:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie, wczoraj zabrałem się za dojście gdzie jest wtyk od antenki czyli jak dobrze myślę pierścienia który jest założony na stacyjce. Odkręciłem małą zasłonkę na dwie nakrętki kluczyk 10 nad sprzęgłem i ukazał się plik wiązek. Po kabelku po chwili znalazłem centralkę od immobilisera. Jest ona przykręcona w niefortunnym miejscu tez na dwie nakrętki 10 kluczyk ale pomimo próby już poluzowania śrub ciężki temat żeby ją zdemontować, napewno sie da ale trzeba anielskiej cierpliwości i siedzieć cały czas z głową przy sprzęgle a nogi na rozłożonym przednim fotelu. Więc dałem spokój, do centralki wchodzą dwie kostki jedna na dwa piny mała to jest ta która idzie do antenki, wypiąłem styki ładne, ale pomyślałem że jak już wypiąłem to wyczyszcze malutkim pilniczkiem przejechałem styki , wprawdzie nie miałem żadnego spreju do styków ale zobaczymy. Druga kostka jest szersza chyba na 5-6 pinów ciężej ją wypiąć ale się udało zrobiłem to samo ale również wyglądała jak nowa. Także od tamtej pory czyli od wczoraj paliłem alfę kilkanaście razy i odpalała. Dzisiaj rano również kluczyk zgasł i pojechałem do pracy zobaczymy co będzie dalej. Oczywiście wszystko robiłem przy odłączonym akumulatorze. Chciałem jeszcze zauważyć że zaraz po podpięciu akumulatora i próbie było tak że kluczyk kodowy na desce wogóle się nie palił ku mojemu zdziwieniu auto odpaliło , ale już chyba za drugim czy trzecim razem kluczyk sie palił i po przekręceniu zapłonu gasł. Do tej pory objaw miałem taki że palił 20 razy a po chwili kluczyk nie gasł i dostawałem spazmy.Zobaczymy narazie pojeżdze i mam nadzieje że pomogło jeśli nie napewno napisze. Pozdrawiam wszystkich Alfistów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
roberto149



Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 35

PostWysłany: Pią Paź 14, 2011 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam problem z moim code powraca, tym razem jest jeszcze dziwniej nie pali mi sie wogóle code, i nie moge odpalic silnika. Po odpięci akumulatora kilka razy zapaliło sie code zgasło i odpaliłem, zajechałem pod dom zgasiłem i dalej to samo nie pali sie wogóle code tylko marchewka od wtrysku i auto nie pali
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
p.maiki



Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 8228
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Paź 15, 2011 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podłącz pod kompa i zobacz jakie są błędy
_________________
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
146 1.4 TS 97r 2006-2008
147 1.6 TS 02r 2008-2009
156FL 1.9 JTDM 03r 2009-2014
159 2.0 JTDM 09r 2014-
Tu serwisuje www.pablogarage.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
roberto149



Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 35

PostWysłany: Pon Paź 17, 2011 8:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejny raz wyczyściłem styki, które moim zdaniem wygladaja jak nowe, spsikałem spayem do styków obydwie kostki od antenki i od imobilizera i jak narazie odpukac strzał za strzałem malenka pali. Code sie świeci po chwili gasnie i brykka chodzi. Dziękuje wszystkim za pomoc i podpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
killler1



Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 1435
Skąd: Chorzów

PostWysłany: Wto Paź 18, 2011 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak starą masz bateryjkę w kluczu? klucz też przeczyść lekko z czarnego nalotu jeśli go masz oczywiście, a szczególnie rowki...
_________________
156 1.8 TS '00
Motul 6100 - NGK -TRW/TEXTAR toyo proxes CF1 Ulter ded.for 156...i trochę poliuretanu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
roberto149



Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 35

PostWysłany: Czw Paź 20, 2011 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem bateryjka obsługuje u mnie tylko centralny zamek, mam wersje bez alarmu.
A imobilizer w kluczyku jest wogóle nie zasilany niczym więc wydaje mi sie że to nie ma znaczenia. Auto chodzi więc moge na 100% stwierdzić tak jak w większości przypadku ż ejest to problem pomiędzy antenką od imobilazera a centralka brak styku. to wszystko, pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 156 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Copyright www.AlfaClub.pl
Powered by Kosmodrom


linki sponsorowane
druk ksiazek warszawa druk naklejek warszawa leasing warszawa kredyt samochodowy LipoCryo Kriolipoliza Warszawa Biorezonans Warszawa Bicom