Forum www.alfaclub.pl Strona Główna
Strona klubowaStrona Klubowa   DemocarDemocar  AlbumAlbum  Kup AlfeKup Alfe  FAQPomoc  SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja   privmsg.php?folder=inboxTwoja skrzynka   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Alfa 147 vs. Audi A3 vs. Golf IV
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 147
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rm_18

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 8:50 am    Temat postu: Alfa 147 vs. Audi A3 vs. Golf IV Odpowiedz z cytatem

Witam, chodzi mi o porównanie tych trzech aut (Alfa 147 JTD, Audi A3 TDI, Golf IV TDI)
Wszystkie w dieselu w cenach do 15 tys.
Jakie są ceny eksploatacyjne, tj. naprawy, koszta części.
Które z tych aut teoretycznie powinno być najmniej awaryjne (nie chodzi mi o odpowiedzi typu "zależy jak kto dbał o auto")
Na jakie ewentualne naprawy powinienem szykować się po zakupie (chodzi mi o coś w rodzaju pomp wtryskowych a silnikach chyba DTL (opel) po przejechaniu 200tys)
Z wyglądu bezapelacyjnie góruje Alfa, no ale podobno z zawieszeniem już nie jest tak ciekawie...
Ogólnie to co polecalibyście, z czym miałbym najmniej problemów i czego mógłbym się spodziewać chociażby po alfie, bo wiem że nie wszyscy mogli mieć styczność z resztą aut (w końcu forum alfy Cool
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PxDarek

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Największym problemem w Alfie jest to , że w razie co nie ma specjalistów co by zdiagnozowali i usuneli usterkę. Natomiast takiego Golfa to pewnie naprawisz w każdym warsztacie. Warto to wziąć pod uwagę , jeśli patrzysz na auto przez pryzmat pieniędzy i awaryjności.
Alfa Romeo 156 SW JTS - do pracy Smile
Powrót do góry
marcins737

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak nie ma - oczywiście że są
PxDarek

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi o to , że są trudno dostępni Smile Co prawda moja stara Alfa jest super wymagająca pod tym względem i może mam skrzywienie na tym punkcie Wink
Alfa Romeo 156 SW JTS - do pracy Smile
Powrót do góry
raiss27

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 11:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golf i A3 to ten sam samochód... Co do awaryjności to samo co alfa. Ceny eksploatacyjne ciut ciut tańsze niz alfa lecz jak zacznie ci padac TDI to cię puści w las z kosztami. Szczegolnie pompy i wtryski siadają. Wybrał bym alfę ze względu na nie tuzinkowość i charakter jaki to auto sobą reprezętuje. Zresztą alfie wybaczysz wszystko ... a SUPER DUPER golfowi i audi.... przeciez one sa bezawaryjne ^^
karpiozo2

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 10:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie jak ktoś patrzy na auto i myśli od razu koszty, awaryjność to niech lepiej nie kupuje AR. Wiadomo, że z tej trójki golf będzie najtańszy w utrzymaniu i każdy kowal go naprawi, Audi podobnie jak golf, natomiast 147 jest najbardziej skomplikowana i eksploatacja będzie bardziej kosztowna.
Co do awarii to jtd nie ma jakiś typowych, drogich do usunięcia usterek.
andro34

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 6:49 pm    Temat postu: Re: Alfa 147 vs. Audi A3 vs. Golf IV Odpowiedz z cytatem

rm_18 napisał:
Witam, chodzi mi o porównanie tych trzech aut (Alfa 147 JTD, Audi A3 TDI, Golf IV TDI)
Wszystkie w dieselu w cenach do 15 tys.
Jakie są ceny eksploatacyjne, tj. naprawy, koszta części.
Które z tych aut teoretycznie powinno być najmniej awaryjne (nie chodzi mi o odpowiedzi typu "zależy jak kto dbał o auto")
Na jakie ewentualne naprawy powinienem szykować się po zakupie (chodzi mi o coś w rodzaju pomp wtryskowych a silnikach chyba DTL (opel) po przejechaniu 200tys)
Z wyglądu bezapelacyjnie góruje Alfa, no ale podobno z zawieszeniem już nie jest tak ciekawie...
Ogólnie to co polecalibyście, z czym miałbym najmniej problemów i czego mógłbym się spodziewać chociażby po alfie, bo wiem że nie wszyscy mogli mieć styczność z resztą aut (w końcu forum alfy Cool
Pozdrawiam

kolego,jesli myslisz że za 15 tyś.zł znajdziesz audi lub golfa w przyzwoitym stanie,i będzie to auto z tego samego rocznika co alfa to się bardzo mylisz.

za taką kasę to kupisz niemca przed 2000r.i będzie miał już najechane ok 300 tyś.km + całe zawieszenie do zrobienia.

za 15 tyś.zł to nawet dobrej 147 w benzynie nie znajdziesz...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
jarek1986

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 9:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za 15 tys.
alfa 147 1.9 jtd 2001 rok
vw golf 1.9 tdi 1998/99 rok
audi a3 1.9 tdi 1997 rok
jeszcze jakieś pytania?
silniki 110 konne w tdi ( to max co kupisz za 15 tys. a i tak nie bedzie łatwo ) to tak samo udana i bezproblemowa konstrukcja jaki i jtd. Wyzsza kultura pracy na pewno jtd ,choc na pewno ciszej bedzie w a3.
Zawiecha to porażka 147. Najlepszy golf ,bo mimo bliżniaczej konstrukcji z a3 jest o wiele bardziej komfortowy. Jakoś wykończenia audi i długo długo nic.
No ale przebieg alfy realny bedzie wynosił minimum ponad 200 tkm a pozostałych dwóch to strach pytać .
Utrzymanie golfa i audi to te same ceny ,alfa na pewno sporo drożej choćby z powodu wymiany zawiechy co 40 tkm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bulu

PostWysłany: Wto Sie 24, 2010 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jarek1986
bardzo mnie ciekawi ta Twoja AR147 1,9JTD z 2001 za 15tyś... - coś mi mówi, że byłby to szrot maxymalny! Smile

pozdr,
jarek1986

PostWysłany: Wto Sie 24, 2010 6:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja wiem czy szrot takie są ceny a ty pewnie oczekujesz że masz auto warte 20 tys. to się okaze przy sprzedazy
Powrót do góry
rm_18

PostWysłany: Czw Sie 26, 2010 7:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jarek1986 napisał:
za 15 tys.
alfa 147 1.9 jtd 2001 rok
vw golf 1.9 tdi 1998/99 rok
audi a3 1.9 tdi 1997 rok
jeszcze jakieś pytania?
silniki 110 konne w tdi ( to max co kupisz za 15 tys. a i tak nie bedzie łatwo ) to tak samo udana i bezproblemowa konstrukcja jaki i jtd. Wyzsza kultura pracy na pewno jtd ,choc na pewno ciszej bedzie w a3.
Zawiecha to porażka 147. Najlepszy golf ,bo mimo bliżniaczej konstrukcji z a3 jest o wiele bardziej komfortowy. Jakoś wykończenia audi i długo długo nic.
No ale przebieg alfy realny bedzie wynosił minimum ponad 200 tkm a pozostałych dwóch to strach pytać .
Utrzymanie golfa i audi to te same ceny ,alfa na pewno sporo drożej choćby z powodu wymiany zawiechy co 40 tkm.

no i wydaje mi się że ktoś zna się tu na rzeczy, albo conajmniej zajrzał na allegro żeby sprawdzić i coś ciekawego napisać. Dzięki wielkie za wypowiedzi, zauważyłem że chyba jednak najmniej problemów byłoby z golfem (np 1998-99r, 90/110km) i raczej zainwestuję w golfa, chociarz wygląd alfy...
Powrót do góry
AR_156

PostWysłany: Czw Sie 26, 2010 4:43 pm    Temat postu: Re: Alfa 147 vs. Audi A3 vs. Golf IV Odpowiedz z cytatem

andro34 napisał:

za 15 tyś.zł to nawet dobrej 147 w benzynie nie znajdziesz...

Ja znalazłem Smile 2004 rok, wersja Distinctive z czerwoną skórą i pięknymi felgami '17. Auto ma co prawda 3 wgniotki i lakier do polerki, ale technicznie w bdb stanie, jedynie wahacze górne do wymiany. Sam jadąc oglądać spodziewałem się szrota, jednak po sprawdzeniu w serwisie okazało się że jest inaczej.

była: '98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression
Grigio Chiaro metalic
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Gopcio

PostWysłany: Sob Sie 28, 2010 8:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za 15 tys ciezko bedzie kupic alfe z 2001 ale czasem bywaja okazje, ja np kupiles 147 z 2002 Dist. ale niestety ma pare wgniotkow liczylem sie z tym le najwarzniejszy byl silnik... ogladalem tez wczesniiej z 2002 alfe 147 byla cala malowana i wymieniane miala blotniki z przodu i co najlepsze tylnie drzwi mialy inny kolor niz cala reszta(sprawne oko kobiety) czarna skora, navi, cena 13 tys, i ktos z Alfaholikow ja wziol....

generalie wolalem kupic nie zrobione i wiedziec co mu jest..

a co do golfa i audi wszystko fajnie ale tak jak pisza koledzy auta stare rocznikowo , nawalone km, za 15 tys zl noi typowa masowka pewnie przypadaja 2 alfy na 10 golfow/audi

a tak jeszcze co przemawia za alfa silnik JTD zostal okrzykniety silnikiem ROKU info od mechanika zajmujacy sie naprawa wloskich aut Smile
akrystian

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 11:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

raiss27 napisał:
Golf i A3 to ten sam samochód... Co do awaryjności to samo co alfa.
Remont zawieszenia w A3 i Golfie IV: przód dwa wahacze z wymiennymi tulejami i sworzniami, drążek stabilizatora z łatwo wymiennymi gumami i łączniki. Tył belka na dwóch tulejach coś koło 60 zł szt.
Teraz to sobie porównaj ze 147/156.

raiss27 napisał:
...lecz jak zacznie ci padac TDI to cię puści w las z kosztami. Szczegolnie pompy i wtryski siadają.
Jeszcze nie widziałem TDI z padniętymi wtryskami a handluje samochodami z 10 lat. Zdarzają się sporadycznie awarie pompy objawiające się gorszym rozruchem. Warto zwrócić uwagę na skrzynie biegów bo tu usterki zdarzają się częściej.

1.9 TDI i JTD to najlepsze diesle (moim zdaniem JTD ciut lepszy).

Ostatnio zmieniony przez akrystian dnia Pon Sie 30, 2010 7:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
twardy

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 11:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kup sobie golfa 2.0 i zagazuj.

Kupić tak starego diesla - niekoniecznie będzie oznaczać oszczędności, bo przecież Golf, czy Audi z tego rocznika będą miały pewnie z pół miliona przebiegu.

Sprzedam osłony pod silnik (ocynk 2mm) AR 147/156 <---------------
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.alfaclub.pl Strona Główna -> 147 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: